top of page

Salattu Jumala

Opetus Pyhäparkissa 2.2.2020

Luuk. 2: 22-33:

Kun tuli päivä, jolloin heidän Mooseksen lain mukaan piti puhdistautua, he menivät Jerusalemiin viedäkseen lapsen Herran eteen, sillä Herran laissa sanotaan näin: ”Jokainen poikalapsi, joka esikoisena tulee äitinsä kohdusta, on pyhitettävä Herralle.” Samalla heidän piti tuoda Herran laissa säädetty uhri, ”kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa”.

Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Hengen johdatuksesta hän tuli temppeliin, ja kun Jeesuksen vanhemmat toivat lasta sinne tehdäkseen sen, mikä lain mukaan oli tehtävä, hän otti lapsen käsivarsilleen, ylisti Jumalaa ja sanoi:

- Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,

niin kuin olet luvannut.

Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,

jonka olet kaikille kansoille valmistanut:

valon, joka koittaa pakanakansoille,

kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.

Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin.

Tämän päivän Luukkaan teksti keskittyy Simeonin kohtaamiseen pienen poikavauvan kanssa. Simeon oli hurskas eli Jumalaa pelkäävä mies. Vaikka teksti ei kerro miehen ikää, voimme ymmärtää, että hän on vanha. Jeesus vauva on 5-viikkoinen.

Evankeliumin tekstistä saamme lukea kuinka salaisuuden Simeonilta poistaa Pyhä Henki, joka hänelle kertoo: “Tämä pieni vauva on maailman valo”. Muut kuin Simeon, ei edes Jeesuksen vanhemmat, ymmärrä tätä mitä Simeon sanoo. Vauva, pieni, avuton, tissiä imevä, itkevä, nukkuva ja kakkaava vauva on maailman valo. Jumala on läsnä, mutta hän on salattu.

Tätä salattua ja kätkettyä Jumalaa olen viimeisen vuoden aikana itsekin jahdannut. Ja tuosta jahdista syntyneitä ajatuksia ajattelin tänään kanssanne jakaa.

Kuka teistä on käynyt Lapissa talvella?

Me oltiin joulun jälkeen perheellä ja ystävien kanssa Levillä ja siellä oli lunta yli metrin. Lunta oli niin paljon, että puut pettyivät valkoiseen huntuun, ja hangessa käveleminen onnistui vain lumikenkien avulla. Maailma oli Lapissa kaunis!

Tunturin huipulta aukeava maisema ja silmänkantamattomiin ulottuva tunturijono laittoivat ajattelemaan ihmisen pienuutta, ja vähäistä osaa luomakunnassa.

Kaamos, kun aurinko ei nouse taivaanrannan yli maalasi päivittäin yhtämittaisen auringonnousun ja -laskun. Me kun lumilautailtiin, niin aina tunturin huipulle päästessä taivas näytti uudelta maalaukselta. Värejä oli monia upeita, ja ne vaihtelivat punaisesta, sinisestä violettiin ja kirkkaista, räiskyvistä aina pastelleihin. Se oli kauneinta ja upeinta mitä maailma päällään kantaa.

Salattua Jumalaa voi selittää luonnolla. Se on meille kaikille yhteinen ilmoitus, Jumalan luoma luomakunta. Tämä Jumalan ilmoitus on läsnä koko ajan ympärillämme.

Marraskuun lopulla piispat tekivät yhteisen kannanoton, jonka sanoma oli; tiede ja usko puhuvat samasta maailmasta, samasta todellisuudesta. Ne puhuvat samasta salatusta Jumalasta eri tasoilla. Siinä missä tiede todistaa itsensä oikeaksi niissä rajoissa joissa maan päällä voi, usko löytää elämälle tarkoituksen ja ymmärryksen joka ei tässä maailmassa ole mitattavissa. Siinä missä tiede selittää elämää, usko pelastaa sen.

Mitä siis voimme ymmärtää Jumalasta, kun katsomme luonnontiedettä. Ainakin seuraavat asiat:

  • maailma on kaikissa asioissa looginen kokonaisuus, jossa on paljon ristikkäisvaikutuksia

On kyse sitten ilmasta, maasta tai vedestä, ihminen on selvittänyt ne periaatteet ja loogisuudet minkä takia maapallomme on sellainen kuin on. Esimerkiksi, me tiedämme miksi ilmassa on happea, miten vuoret ovat syntyneet tai miten merivirrat antavat elämisen mahdollisuuksia jne. Luonnonilmiöiden takana on aina syyt, tapahtumaketjuja ja logiikkaa. Minulle tämä kertoo Jumalasta sen, että Hän on rationaalinen, looginen ja erittäin älykäs.

  • mikään asia ei synny itsestään, kaikki uusi mikä synnytetään toteutuu vain hyvällä suunnittelulla ja tarkasti toteuttamalla.

Todennäköisyyslaskenta on todennut sattuman mahdollisuuden uuden syntymiseen mahdottomaksi. Minulle tämä kertoo, että Jumala on suunnitelmallinen, ja älyttömän luova ja lahjakas.

  • luonnontieteessä on valtavan paljon mitä emme edelleenkään ymmärrä, tiedämme vain että se mitä emme ymmärrä, on varmasti erityisen vaikea ymmärtää ja johtuu jostain loogisesta asiasta

  • kuten painovoima, jonka syntyä emme edelleenkään tiedä

  • kuten ihmisen aivot, tiedämme vain murto-osan siitä miten aivot toimivat

  • kuten avaruus, 95% kaikesta universumista on pimeää ainetta, jonka olemassaolon olemme havainneet mutta emme tiedä mitä se on, emme tiedä miten se toimii ja millaiset luonnonlait siihen liittyvät

Minulle tämä kertoo, että Jumala on tavattoman viisas ja tavattoman suuri.

Miksi me sitten tutkimme luontoa? Tiesitkö, että syy siihen on kristittyjen tiedemiesten, ja kristittyjen munkkien joille Jumalan ilmoitus itsestään luonnossa on ollut syy tutkia luontoa. Koska maailma on Jumalan luoma, se kertoo Jumalasta, koska se kertoo Jumalasta se on arvokasta ja sen ymmärtämisestä saa vihjeen salatusta Jumalasta. Tämä on nykyisen luonnontieteen tausta.

Tiesitkö että kaikki läntisen maailman merkittävimmät yliopistot Oxfordista Cambridgeen on kristittyjen, usein munkkien perustamia? Tiesitkö, että Harvardin yliopiston on perustanut pappi nimeltä John Harvard ja hänen mottonsa silloin kuului: Veritas, christo et ecclesiae. (Totuus, Jeesuksesta ja seurakunnasta).

Salatun Jumalan ilmoitus meille ihmisille löytyy Raamatusta. Mikäli sä koet kaipuuta ymmärtää Jumalaa, ja siten ymmärtää maailmaa. Vastauksia voit löytää Raamatusta. Olen kuullut monesti väitteen, että Raamattu on vain ihmisen kirjoittama ja siten erehtyväinen. Dan Brown sanoo Da Vinci Koodi -romaanissaan, että raamattu ei voi olla Jumalan sanaa, kun se ei ole tullut faksina taivaasta.

Raamattu on maailman tutkituin kirja ja Raamatun kertomukset ovat maailman tutkituimmat kertomukset. Vaikka me poistaisimme mielipiteestämme kristillisen maailmankatsomuksen, emme siltikään pysty tieteellä todistamaan, että Raamattu olisi valhetta tai virheellinen. Sen sijaan me toteaisimme, että Raamattu vaikuttaa luotettavalta lähteeltä ja se mistä se kertoo, on suurella todennäköisyydellä tapahtunut.

Olen myös kuullut väitteen, että alkukirkon isät ovat vain päättäneet mitkä kirjeet Uuteen Testamenttiin kuuluvat ja mitkä eivät, ja se tekisi Raamatusta erehtyväisen. Totuus on, että Nikean kirkolliskokous (joka siis UT:n sisällön lukitsi) ei ollut foorumi, joka päätti mitkä kirjat kuuluvat Raamatun Jumalan sanaan. Se oli foorumi joka vahvisti alkuseurakunnissa jo parinsadan vuoden ajan käytössä olleen tiedon UT:n kirjojen apostolisesta arvovallasta sekä sopusoinnusta vanhan testamentin profetiaan. Jeesus ei tullut sanaa kumoamaan vaan vahvistamaan. Uuteen testamenttiin valitut tekstit perustelivat olemassa olonsa toisaalta niin, että kirjeet toteuttavat vanhan testamentin profetiat ja toisaalta niin, että niissä on vahva apostolinen arvovalta, eli ne on kirjoitettu todistukseksi siitä mitä oli tapahtunut. Raamatun kirjat siis todella ovat totta ja Jumalan sanaa. Ne ovat Jumalan ilmoitusta hänestä meille ihmisille.

Mitä raamattu sitten kertoo meille salatusta Jumalasta.

Jumala loi ihmisen kuvakseen. Kaunein asia, ja hänelle rakkain asia jonka hän loi olet sinä. Sinä olet tänään kauniimpi kuin kaunein näkemäsi auringonnousu tai -lasku. Olet kauniimpi kuin mikään muu tässä maailmassa.

Kirkkoisä Augustinuksen mukaan Raamatun ilmoituksesta on pääteltävissä, että järki on Jumalan kallisarvoisin luomistyössä annettu lahja ihmiselle. Järjen ansiosta olemme Jumalan kuvia, ja järjen ansiosta voimme oppia tuntemaan hänet.

Raamatusta luemme Taivaan Isästä joka vihaa syntiä ja suree ihmistä joka syntisyydessään kaikkoaa Jumalasta. Me luemme kuinka ihminen uudelleen ja uudelleen pettää Jumalan synnillä. Me luemme kuinka ihminen, sinä ja minä, olemme omassa voimassamme ja omilla teoillamme Jumalalle kelpaamattomia ja jäämme ilman taivaspaikkaa.

Salatun Jumalan olemus paljastuu ja tulee ymmärretyksi Kristuksessa, kun Jumala tulee ihmiseksi. Jumala lähetti oman poikansa Jeesuksen, ei tuomitsemaan maailmaa vaan pelastamaan sen. Raamattu kertoo, että Jeesus antoi oman henkensä sinun edestäsi. Jumala teki tämän rakkaudesta sinuun. Sinä olet tänään rakkaampi kuin oma kykysi rakastaa tai oma kykysi käsittää sinuun kohdistuvaa rakkauden määrää.

Raamattu kertoo, että Jeesus ei tullut maailmaan hyvin pärjäävien, kauniiden, itsevarmojen tai sellaisten ihmisten takia jotka nauttivat toisten suosiosta. Jeesus tuli maailmaan syntisten tyyppien takia. Jeesus tuli ja eli synnin taakan ja murheiden kanssa kamppailevien ihmisten kanssa. Niin hän tekee myös tänään. Jeesus ei torju ketään. Hänen luokseen sinä olet tervetullut.

Ehkä koet elämässäsi yksinäisyyttä tai sairautta. Ehkä olet riidellyt äidin ja isän kanssa, tai teinin kanssa, tai ystävän kanssa, tai ehkä olet sanonut pahasti työpaikalla. Ehkä koet epävarmuutta, itseinhoa, riittämättömyyden tunnetta, retetyksi tulemisen tunnetta tai pettäjän tunnetta. Ehkä tunnet vihaa, häpeää. Ehkä tiedät miltä masennus tuntuu.

Näissä elämän myrskyissä Jumala on luvannut olla läsnä. Tiedän, että siltä se ei tunnu. Minulle lohdullista on ollut lukea evankeliumista Jeesuksen viimeisistä henkäyksistä ennen ristinkuolemaa; “Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?”. Kun Jeesus oli vaikeimmassa paikassaan, häneltäkin Jumala oli salattu, vaan ylösnousemuksen kirkkaudessa paljastui, että Jumala oli läsnä. Vaikeimmassa paikassa jonka sinä elämässäsi kohtaat, Jumala on kanssasi.

Levillä, kun me lumilautailtiin Akselin (6-vuotias kuopus) kanssa, tultiin jälleen yhden kerran temppumäkeä pitkin, siinä mäessä on useita reilejä joilla voi grindata. Eli rauta- tai muoviputkia joita pitkin voi liukua. Sitten siinä on useita hyppyreitä joista isoin oli mäen viimeinen.

Akseli laski aina mun edellä, aluksi hänellä jäi aina vauhdit vajaiksi hyppyrille mennessä ja vauhti loppui ennen hyppyä. Tuska ja kiukuttelu iskälle oli silloin ylimmillään. Minä kannustin vain ottamaan lisää vauhtia.

Kerran Akseli sai isot vauhdit viimeiseen isoon hyppyriin. Kuitenkin juuri ennen hyppyrin keulaa, lumilaudan toinen kantti tarttui lumeen ja horjutti Akselia. Taitavasti Akseli sai laudan kuitenkin suoraan ja laski vauhdilla hyppyrin keulalle. Mutta, Akseli oli hyppyrin keulalle tullessaan niin takapainoisessa asennossa, ja hänellä oli aivan liian paljon vauhtia. Niin paljon, että hyppyri lennätti koko pojan järkyttävän näköiseen lentoon. Tulin Akselin takana ehkä 20 m. päässä. Pojan molemmat jalat ja lumilauta säntäsi ilmassa kohti taivasta ja pojan pää osoitti suoraan jäiseen alastulomäkeen. Mä en nähnyt rinteeseen paiskautumista, kun hyppyrin keula jäin mun ja Akselin väliin, mutta samalla hetkellä kun näin pojan ilmassa, mä tiesin, että nyt se tulee ihan niskoilleen. Samalla hetkellä oma henki salpautui ja sydän pysähtyi, kuin koko maailma olisi hidastunut, matka Akselin viereen tuntui valtavan pitkältä. Oma mieli piti rauhoittaa, mutta silti se laski kaikenlaisia vaihtoehtoja neliraajahalvauksesta moneen muuhun. Kun laskin hyppyrin ohi, näin maassa liikkumattomana makaavan Akselin. Vasta kun pääsin ihan hänen viereensä näin huojennuksekseni hänen itkevän. Varmasti oli sattunut, mutta taju oli tallelle. Lopulta Akselille ei käynyt mitään, taskuun jäi kovasti oppia hyppyriin menemisestä. Kyyneet vaihtuivat hymyyn pian, kun laskettelu jatkui.

Mä luulen, että kun Jumala katselee sun elämässä niitä myrskyjä, kun sä olet juuri vetämässä pää edellä jäärinteeseen, se tuntee noita samoja tunteita joista mä edellä kerroin.

Jeesus sanoo Raamatussa: “Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään”. Tänäänkin me saamme tarttua tähän sanaan, Jeesus on keskellämme.

Jeesus lupaa kuitenkin paljon enemmän. Hän lupaa armon sanomansa olevan läsnä joka päivä, joka ikinen aamu on uusi armon aamu. Tämä yhteys on meille lahjaksi annettu pyhässä kasteessa.

Kristus asettuu sydämeen asumaan ja silloin hänen kirkkautensa valo loistaa elämässämme joka päivä. Hän kulkee kanssamme johdattaen ja turvaten mutta myös lohduttaen ja toivoa antaen, hän vie lopulta perille. Hän on kanssasi, hän huolehtii ettei yksikään joka häneen uskoo joudu kadotukseen vaan saa iankaikkisen elämän.

Palaan Luukkaan tekstiin Simeonista ja hänen sanoihin: “Nyt saan lähteä rauhassa, olen nähnyt Jumalan antaman pelastuksen. Valo, joka koittaa kaikille kansoille, kirkkaus, joka loistaa kansallesi Israelille.

Jesaja profetoi kauan tätä ennen: ”Kansa joka pimeydessä vaeltaa näkee suuren valon, niille jotka vaeltavat kuoleman varjon maassa loistaa valkeus.”

Jeesus sanoi 30 vuotta Simeonin jälkeen: ”Minä olen maailman valo, joka seuraa minua ei kulje pimeässä vaan hänellä on elämän valo.”

bottom of page